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Dear Sir David, 
 
Re: Amendments to IAS 39 Financial Instruments: The Fair Value Option – Roundtable meetings 16 
March 2005
 
FEE (Fédération des Experts Comptables Européens – European Federation of Accountants) is 
pleased to submit its views on the further Proposed Amendments to IAS 39, Financial Instruments: The 
Fair Value option. FEE has not been invited to participate in the Roundtable meetings on 16 March 
2005. However, we would like to submit our views on the proposal for the fair value option and hope 
these will be considered in the discussion and finalisation of the proposal. 
 
We welcome the new approach for the fair value option in IAS 39. On balance and notwithstanding our 
comments below, we feel the proposals strike the right balance between the views of those in favour of 
the current fair value option in IAS 39 and those requiring a revision of the standard in respect of the 
fair value option. Given the need for a solution in respect of the fair value option and the fact that this 
proposal is more principles-based than the Exposure Draft on the Fair Value Option of April 2004, we 
feel the proposals are appropriate and would accept these amendments to IAS 39.  Disclosure 
requirements as proposed though are still considered complex. 
 
We first provide some comments in relation to the questions raised by the IASB on the proposals and 
thereafter provide more detailed comments, including drafting comments to improve the text of the 
proposals. 
 
Questions raised by the IASB 
 
Question 1 
Does the tentative proposal address all situations in practice in which entities are likely to want to use 
the fair value option?  
 
The proposals in our view address all possible situations. We believe that the principles are sufficiently 
broad and flexible. We are not aware of situations where the proposed amendments could not be used 
although in practice this would be needed.  It is however unclear whether the proposed amendments 
are also applicable when mismatches arise between the measurement and/or recognition of a 
combination of financial and non-financial (i.e. insurance) instruments. 
 
We question whether the rules in respect of designation at inception without the possibility of a later 
change continue to be appropriate. The proposals set out specific conditions for using the fair value 
option; circumstances may change such that those conditions are no longer met. To prevent 
inappropriate volatility, later reclassifications out of the fair value through profit and loss account 
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category could be considered. We accept that, as at present, the fair value designation continues to be 
an accounting policy that is applied at inception and consistently thereafter.  
 
Question 2 
Is the attached tentative proposal operational? Does it provide effective guidance on when the option is 
available and, equally important, when it is not?  
 
Whilst in our view the accounting principles are operational, we are concerned that some of the 
additional disclosures required for financial reporting purposes in the proposal are not all operational 
and that some are too rules-based and onerous, without proving any real value to the users of general 
purpose financial statements.  
 
The addition of so many disclosure requirements in ED 7 goes against the stated intention of the Board 
not to require unnecessary disclosures on financial instruments in the successor standard of IAS 32. 
 
The total of the requirements is out-of-balance and seems to also come from fear that the fair values 
are not reliable and thus the notion that theses unreliable fair values should be adjusted through 
additional disclosures. In our view, if the fair values were not expected to be sufficiently reliable, that 
would require revisiting the reliability notion in IAS 39 rather than additional disclosure requirements. If 
these disclosures are for the use of regulators, they should and can be required in the regulatory 
reports of those supervisors and should not overload external financial reporting. 
 
We welcome the withdrawal of the concept of verifiability. 
 
We question why a number of similar financial assets or financial liabilities could be designated while a 
portion cannot be designated. We note that the application of the fair value option for financial assets 
and financial liabilities where for example a mismatch is present in respect of the valuation of interest 
rate risk may also create volatility, as a result of the measurement of other risks, such as credit risk. In 
light of the current IAS 39, we agree with the choice made by the IASB not to allow portions to be 
designated, as that could lead to implementing an easier to apply type of hedge accounting. However, 
we recommend that this issue is re-considered at some later stage.  
 
If the proposals are adopted and the standard is amended, the transitional arrangements will need to 
be considered carefully where asset and liabilities have been designated under the current rules (i.e. 
not subject to the proposed conditions) and also specifically for first time adopters which currently do 
not have the ability to designate liabilities as held at fair value.  For first time adopters, in particular in 
Europe, it is of great important that the amended standard supports retrospective application of the 
amended proposals to the transition date (in Europe generally either 1 January 2005 or 1 January 2004 
for IAS 39) to ensure relevant information in the first IFRS financial statements.  
 
In our view, retrospective application of the amended standard would be possible to ensure consistency 
between the application of accounting principles in 2005 and the comparative year. The amended 
standard would restrict the fair value option and limitatively determine when it can be applied. This will 
also support the consistent application of the fair value option and decrease the risk of applying 
inappropriate hindsight. 
 
Other comments per paragraph 
 
Paragraph 
 

Comments 

9 (b) “An entity shall use this designation…” The use of the word “shall” could be taken to 
imply that when the situations outlined in paragraph 9 or 11A are present, fair value 
measurement is required. We believe that the designation at fair value continues to 
be a choice. By using the words “can only” rather than “shall” this would be clarified. 
 

9 (b) i “It eliminates or significantly reduces…” The interpretation of “significantly reduces” 
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may create confusion. The application guidance (AGX4.c) clarifies that “significantly 
reducing” is a lower level test than the requirements for effectiveness. Without the 
application guidance, the word “significantly” would suggest a level similar to the 
effectiveness level for hedge accounting. It would be preferable to use a clearer and 
different wording.  
 

9 (b)  
2nd para 

“Investments in equity instruments that do not have a quoted market price in an 
active market, and whose fair value…”. To avoid misunderstanding and to clarify the 
paragraph the coma should be removed. The text of IAS 39.46 (c) does not include a 
coma. Both conditions are required for no designation as at fair value through profit 
or loss.  
 

11A The paragraph introduces ‘substantive’ as a criterion. In the application guidance 
(AG 33B) the words ‘insignificant’ and ‘clear’ are used. We would prefer one criterion 
to be used rather than several, and therefore potentially confusing, ones. We 
suggest that instead of ‘substantive’ the words ‘not insignificant’ are used in this 
paragraph and in the appendix. We would prefer the consistent use of ‘not 
insignificant’ as compared to ‘clear’. 
 
We do not understand why AG 33B (b) is introduced. Clearly and closely related 
embedded derivatives (including prepayment options) may well be significant and an 
entity might wish to manage this risk economically without meeting the strict hedge 
criteria of IAS 39. We fail to see why this option should be precluded.  
 

48A The text of these paragraphs is taken from IAS 39 AG74 and AG76. By placing this 
text in the standard itself, it seemingly becomes more important than the rest of the 
application guidance on fair valuation. We do not understand why this should be the 
case.  
Furthermore in our view the last part of the paragraph in respect of the testing of the 
valuation methods for validity are more internal control/audit measures that are in 
fact better placed in the application guidance. 
 

AGX5 We question why a number of similar financial assets or financial liabilities could be 
designated while a portion cannot be designated. In particular this contracts oddly 
with the hedging rules under IAS 39. 
 

Disclosure 
ED 7 

We have included a number of comments on some of the paragraphs proposed; 
however, we feel that we can only provide truly useful comments on these disclosures 
if we can consider the proposed disclosures in the full proposed text of ED 7. 
 

ED 7. 3 We fail to see the benefit and the relevance of the disclosure on net gains or losses of 
designated instruments. 
 

ED 7.4 It may be difficult to determine and separate the amount attributable to credit risk in 
particular if the instruments designated at fair value have a quoted market price. 
Regulators could request such information without it having to be disclosed in the 
notes to the financial statements.  
 

ED 7.5 We do not see why disclosure on maximum credit exposure is required separately for 
loans and receivables designated at fair value, and not for other financial assets. It is 
also unclear to us why information on credit derivatives is more relevant to loans 
designated as at fair value rather than other loans. 
 

ED 7.6(b) This requirement is confusing to us and seems to contradict the requirement, 
underlying paragraph 4a to assess such movements on a “faithful” basis. In addition 
the reference to paragraph 5(c) is confusing as changes in fair values of loans and 
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receivables will not be affected by changes in “its” credit risk.   
 
 
 
We would be pleased to discuss any aspect of this letter you may wish to raise with us. 
 
Yours sincerely, 
 

 
 
David Devlin 
President 
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