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Dear Mr. Enevoldsen, 
 
Re: EFRAG Draft Comment Letter on IASB Exposure Draft of Proposed Amendments to IAS 

39 Financial Instruments: Recognition and Measurement Exposures Qualifying for Hedge 
Accounting 

 
1. FEE (Fédération des Experts Comptables Européens, European Federation of Accountants) is 

pleased to submit its comments on the EFRAG Draft Comment Letter on the IASB Exposure 
Draft of Proposed Amendments to IAS 39 Financial Instruments: Recognition and 
Measurement Exposures Qualifying for Hedge Accounting (the ED). 

 
2. We support the Board’s intention to clarify exposures eligible for hedge accounting in order to 

converge the divergences in practice.  However, we share EFRAG reservation on whether it is 
appropriate to amend the main body of IAS 39 by defining the items eligible to hedge 
accounting on the basis of a limited list of risks and portions. 

 
3. Furthermore, based on the response of EFRAG to Question 1, we question whether the 

suggestion made by EFRAG of simply moving the proposed amendment of paragraph 80 from 
the main body of the standard to the application guidance section is a comprehensive solution. 
In our view, it would appear preferable that the standard be amended to set out the principles 
to be applied in assessing whether a risk is eligible for hedge accounting of financial 
instruments, for example on the basis of the main criteria established in the standard on what 
constitutes a qualified hedging relationship: designation of fair value or contractual cash-flow, 
effectiveness, … The application of these underlying principles could then be illustrated in the 
AG by the examples currently proposed. 

 
4. Consequently, we do not support the proposed amendments, which add more rules to IAS 39 

whereas IAS 39 in our view is already too rules-based and we strongly believe a principle-
based solution to this key issue based on the requirements of predictability and separate 
measurability (see IAS39 AG100) can be found, since the rules-based approach will hardly 
form an effective solution in the current rapidly developing diversity of financial instruments and 
hedging practices.  Such new principle-based solution should clarify what risks qualify for 
designation as hedged risks when an entity hedges its exposure to a financial instrument, and 
which portions of a financial instrument an entity may designate as a hedged item. We noticed 
that EFRAG also prefers such approach and would propose to stress this more clearly in the 
comment letter.  
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5. In case the Board adheres to the current approach despite of the key concerns stated above, 
apart from this preliminary remark we agree with most of the detailed observations mentioned 
by EFRAG even if we feel that the EFRAG Draft Comment Letter could benefit from being 
shortened in order to better highlight the key comments on the ED.  In our opinion, the EFRAG 
Draft Comment letter could emphasise that providing a limited list of risks eligible to hedge 
accounting may result in unjustified restrictions. This is illustrated as detailed in paragraph 4 in 
the Appendix of the EFRAG Draft Comment Letter by the omission of the equity risk, 
particularly because separate hedging of the equity risk for equities denominated in foreign 
currency should be allowed in practice. Another undesirable consequence of stipulating the 
risks that can be hedged is that the list could become obsolete sooner or later.  

 
6. We are of the opinion that EFRAG could usefully include a comment on the clarity of the 

guidance provided in AG99E-amended in its draft comment letter. FEE considers that this 
guidance is unclear since it does not deal specifically with hedging with options which is 
however the issue dealt with by IFRIC which led to its inclusion in this ED. It seems that the 
IASB considers that hedging a portion of cash-flows of a financial instrument and hedging only 
certain risks such as the downside or the upside risk are part of the same issue, without taking 
into consideration the specificities of one side risk hedging strategies. In particular, there is no 
guidance on how to compute the changes in fair value of the cash flows of the hedged item 
when hedged with options, i.e. what about the distribution of probabilities of the hedged cash 
flows? We also have the impression that using the hypothetical derivative method for 
assessing hedge effectiveness when hedging with options would not be allowed even if such a 
method is explicitly permitted in IAS 39-IGF5.5 for interest rate swaps and IAS 39-IGF5.6 for 
forward contracts for effects comparable to the time value of an option. For these reasons, we 
would suggest that the IASB redrafts this paragraph in order to deal specifically with the issue 
of hedging with options. We suggest that EFRAG caveats its support for AG99E accordingly. 

 
7. The ED does not deal with hedging of non-financial instruments. However, we believe that 

there should be a balanced approach in that the hedging of both financial and non-financial 
instruments should be addressed in the same way.  

 
8. Our responses to the Invitation to comment of the ED are presented in the Appendix to this 

letter. 
 
 
We would be pleased to discuss any aspect of this letter that you may wish to raise with us. 
 
Yours sincerely, 
 

 
 
Jacques Potdevin 
President 
 
 
 
 
 
 
 
Ref: ACC/JP/LF-SR 
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APPENDIX 
 
Responses to the Invitation to comment 
 
Question 1 – Specifying the qualifying risks 
 
The proposed amendments restrict the risks qualifying for designation as hedged risks to those 
identified in paragraph 80Y. 
 
Do you agree with the proposal to restrict the risks that qualify for designation as hedged risks? If 
not, why? Are there any other risks that should be included in the list and why?  
 
Draft EFRAG comments on the IASB approach to the proposed amendment to restrict risks and 
portions eligible for hedge accounting 
 
In contrast to EFRAG, FEE does not support the IASB's proposed amendments. In our view, it would 
appear preferable that the standard be amended to set out the principles to be applied in assessing 
whether a risk is eligible for hedge accounting of financial instruments, for example on the grounds 
of the main features mentioned in the standard on what constitutes a qualified hedging relationship: 
designation of fair value or contractual cash-flow, effectiveness, etc. The application of these 
underlying principles could then be illustrated in the AG by the examples currently proposed. 
 
We agree with EFRAG’s observations on a rules-based approach. We understand the logic for the 
reasons given for not finding convincing the advantages provided in the basis for conclusion 
(paragraph BC13) as a justification for the rule based approach proposed, as detailed in paragraph 1 
in the Appendix of the EFRAG Draft Comment Letter.  
 
However, based on the response of EFRAG to Question 1, we question whether the suggestion 
made by EFRAG of simply moving the proposed amendment of paragraph 80 from the main body of 
the standard to the application guidance section is a comprehensive solution.  
We also believe that this part of the EFRAG Draft Letter would benefit from being shortened. 
 
We agree with the IASB that as a general principle hedging a risk that does not exist in the hedged 
item should not be allowed. Accordingly, we do agree that it is not possible to identify inflation as an 
eligible risk component in a fixed rate instrument. However, we disagree with paragraph 80Y(e) as it 
is currently drafted even if we recognize that it addresses the issue of hedging inflation in a fixed rate 
instrument. In particular, we are unsure whether this limitation could note have unintended 
consequences on certain hedge relationships that have not yet been identified. Also we are 
uncomfortable with the new notions introduced by the IASB in § 80Y(e) since they do not apply for 
example to hedging credit risk. It is impossible to say that credit risk corresponds to a risk associated 
with contractually specified cash flows or it is not a residual component. We believe that the IASB 
should redraft more carefully § 80Y(e) and clarify the underlying principle. This is the reason why, 
although we recognise that the proposition made by EFRAG in paragraph 2 of its draft comment 
letter is useful, we believe that this does not sufficiently address all the concerns we expressed 
above. 
 
We support EFRAG’s observation on the fact that equity risk is missing from the list of risks eligible 
to be designated as hedged risks under hedge accounting provisions of IAS 39, as detailed in 
paragraph 4 in the Appendix of the EFRAG Draft Comment Letter. We believe that this remark 
should also be included in the covering letter. 
 
We support EFRAG’s comment in paragraph 5 on the inconsistency in the list of risks in paragraph 
Y. We suggest that this remark should also be highlighted in the covering letter. 
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Question 2 – Specifying when an entity can designate a portion of the cash flows of a 
financial instrument as a hedged item 
 
The proposed amendments specify when an entity can designate a portion of the cash flows of a 
financial instrument as a hedged item. Do you agree with the proposal to specify when an entity can 
designate a portion of the cash flows of a financial instrument as a hedged item? If you do not agree, 
why? Are there any other situations in which an entity should be permitted to designate a portion of 
the cash flows of a financial instrument as a hedged item? If so, which situations and why? 
 
While we agree with the overall comments made by EFRAG, we have the same observations as 
mentioned in question 1. We consider that it would be preferable to ask the Board to define a 
principle enabling an entity to identify a portion instead of stating a limited list of hedgeable portions. 
 
Question 3 – Effect of the proposed amendments on existing practice 
 
The aim of the proposed amendments is to clarify the Board’s original intentions regarding what can 
be designated as a hedged item and in that way to prevent divergence in practice from arising. 
Would the proposed amendments result in a significant change to existing practice? If so, what 
would those changes be? 
 
We refer to our general remarks in paragraph 2 and 3 of the covering letter. 
 
We share EFRAG’s comments on the fact that the proposed treatment for inflation should not lead to 
important restatements because we are not aware of a divergence in existing practice. 
 
We agree that there is currently some divergence in practice in designating in a hedge relationship 
the time value of a hypothetical written option as further discussed in paragraph 6 of covering letter 
and would prefer an explicit solution in line with the needs of preparers of financial statements rather 
than creating a further difference to US GAAP. 
 
Question 4 – Transition 
 
The proposed changes would be required to be applied retrospectively. 
 
Is the requirement to apply the proposed changes retrospectively appropriate? If not, what do you 
propose and why? 
 
We agree with EFRAG’s general position to prefer the retrospective application of the changes in 
standards rather than prospective application, as long as retrospective application does not cause 
practical problems that cannot be overcome by a longer lead-time. However, we also agree with 
EFRAG’s comments that, as far as the proposed amendments are concerned, retrospective 
application would not be possible in some circumstances, as detailed in paragraph 8 in the Appendix 
of the EFRAG Draft Comment Letter. 
 
Question to constituents: 
 
(a) Do you support retrospective application of the amendments proposed in the exposure draft 

despite of the consequences as described above? 
 
Or 

 
(b) Do you believe that prospective application would be more appropriate in so far that entities 

would be able to keep their designations until the effective date of these amendments, but 
would have to redesignate all previously designated hedge relationship in accordance with 
the new requirements going forward from the effective date of the amendments? If you do 
believe this is more appropriate, please explain your reasoning. 
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On the basis of the practical issues that can arise, we do not support retrospective application of the 
amendments proposed in the ED. Companies that have applied IAS 39 in good faith before should 
not be forced to go back and reconsider what they have done before. 
 
We favour response (b), as we believe that such application would be more appropriate in practice. 
In particular, when a change would affect the way to document hedge relationships, it would be 
difficult to do this retrospectively, as the documentation needs to be made at inception in order to 
apply hedge accounting. 
 
Other EFRAG draft comments 
 
Question to constituents: 
 
Do you agree with EFRAG that the proposed guidance in AG99E is appropriate? If not, do you 
believe that hedge accounting provisions in IAS 39 should make it possible to designate option 
contracts in their entirety and designate time value of a hypothetical written option as part of the 
hedged item. Thus, when measuring hedge effectiveness and determining to which extent the hedge 
is effective, time value of a hypothetical written option would be included in estimation of changes in 
present value of cash flows of the hedged item attributable to the hedged one-sided risk? If so, how 
would you justify appropriateness of this method under IAS 39? 
 
We do not agree with EFRAG that the proposed guidance in AG99E is appropriate. We are of the 
opinion that EFRAG could usefully include a comment on the clarity of the guidance provided in 
AG99E-amended in its draft comment letter. FEE considers that this guidance is unclear since it 
does not deal specifically with hedging with options, which is however the issue dealt with by IFRIC 
that led to its inclusion in this ED. It seems that the IASB considers that hedging a portion of cash-
flows of a financial instrument and hedging only certain risks such as the downside or the upside risk 
are part of the same issue, without taking into consideration the specificities of one side risk hedging 
strategies. In particular, there is no guidance on how to compute the changes in fair value of the 
cash flows of the hedged item when hedged with options, i.e. what about the distribution of 
probabilities of the hedged cash flows? We also have the impression that using the hypothetical 
derivative method for assessing hedge effectiveness when hedging with options would not be 
allowed even if such a method is explicitly permitted in IAS 39-IGF5.5 for interest rate swaps and 
IAS 39-IGF5.6 for forward contracts for effects comparable to the time value of an option. For these 
reasons, we would suggest that the IASB redrafts this paragraph in order to deal specifically with the 
issue of hedging with options. We suggest that EFRAG caveats its support for AG99E accordingly. 
 
The ED does not deal with hedging of non-financial instruments. However, we believe that there 
should be a balanced approach in that the hedging of both financial and non-financial instruments 
should be addressed in the same way.  
 
 
 


