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Dear Sir or Madam, 
 
Re: FEE Comments on EC Consultation on the Level 2 implementing measures for 

Directive 2009/138/EC on the taking-up and pursuit of the business of 
Insurance and Reinsurance (Solvency II) 

 
(1) FEE (the Federation of European Accountants) is pleased to provide you with its 

comments on the EC Consultation document on the Level 2 implementing 
measures for Directive 2009/138/EC on the taking-up and pursuit of the business 
of Insurance and Reinsurance (Solvency II) (the “consultation document”). 

 
(2) In this letter, we comment on those questions in the consultation document that 

are of primary relevance from an accounting and auditing perspective. These are 
pertaining to Section 2 of the consultation document dealing with Policy Issues. 

 
Policy Issues (Section 2. of the consultation document) 
 
Technical provisions – best estimate – risk-free interest rate curve  
 
Question 1: Do you agree that the Commission Services' suggested approach would 
be the most efficient and effective in order to achieve the objectives of:  
 

- harmonising the calculation of technical provisions;  
- introducing proportionate requirements for small undertakings;  
- introducing risk-sensitive harmonised solvency standards; and  
- promoting compatibility of valuation and reporting rules with the 

international accounting standards elaborated by the IASB.  
 

(3) We support taking illiquidity into account when estimating technical provisions. 
However, we note that double counting of the illiquidity premium should be 
avoided. We explain these comments further in the paragraphs below. 
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(4) The measurement of insurance liabilities is from the insurer’s perspective rather 
than the investor’s. The insurer’s financial position is affected by liquidity since a 
liquid liability forces the insurer to invest in more liquid assets. Liquid assets have, 
as noted correctly, lower returns than more illiquid assets. Consequently, the time 
value of money for more liquid liabilities is lower than the time value of money for 
less liquid liabilities. 

 
(5) Liquidity of a liability from the insurer’s perspective is any event that could cause 

the insurer to repay the obligation earlier than expected. Reasons for such events 
include occurrence of claims and execution of surrender options. The fact that a 
customer might “cash-in” its rights by other means, e.g. on a secondary market 
for insurance contracts, does not have any economic relevance for the insurer 
regarding existing business, except that it might even enhance the illiquidity of the 
business. It is only relevant in negotiating prices before inception, since a 
customer will be willing to require lower returns for a right which can be ”cashed-
in” in markets. However, that is not relevant for measuring existing portfolios from 
the insurer’s perspective, regardless of whether it is the current insurer or any 
other insurer acquiring the portfolio of insurance liabilities later. 

 
(6) The liquidity characteristics described above are to be fully considered in the best 

estimate of cash flows and in the risk adjustment by applying adequate 
probabilities for each possible event causing early payments and applying risk 
adjustments for the inherent risk.  

 
(7) Consequently, from an insurer’s perspective liquidity must not be reflected again 

in the discount rate. The application of time value of money needs to be on a fully 
illiquid basis to avoid double counting of liquidity effects. A further distinction is, 
that the liquidity premiums inherent in market interest rates reflect a financial 
rational behaviour of holders of option rights, while the explicit consideration of 
liquidity in the best estimate and risk adjustment considers the current 
expectations based on experience. Therefore, there is a difference on whether to 
consider liquidity within discount rates or explicitly. 

 
(8) Double counting would inflate the liquidity impact and consequently impair the 

comparison between more liquid and less liquid liabilities. 
 
Technical provisions – risk margin – Cost-of-Capital rate  
 
Question 2: Do you agree that the Commission Services' suggested approach would 
be the most efficient and effective in order to achieve the objectives of:  
  

- harmonising the calculation of technical provisions;  
- introducing proportionate requirements for small undertakings;  
- introducing risk-sensitive harmonised solvency standards; and  
- promoting compatibility of valuation and reporting rules with the 

international accounting standards elaborated by the IASB.  
 
Question 3: Do you agree that a 6% Cost-of-Capital rate would closely reflect the 
cost of providing an amount of eligible own funds equal to the SCR necessary to 
support the insurance obligations over the life time thereof?  
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(9) At this point in time, the outcome of the IASB’s project regarding the development 
of an International Financial Reporting Standard for insurance contracts is still on-
going. It should be noted that the objectives of Solvency II and financial reporting 
are different, whereas the International Financial Reporting Standard is based on 
a going concern, Solvency II is requiring a break up value. Nevertheless, we 
support the Commission’s intention to promote compatibility of valuation and 
reporting rules with the International Financial Reporting Standards issued by the 
IASB as far as possible. 

 
(10) Furthermore, we would like to note that since the capital is often based on 

“quantile” (i.e. when the basis for capital under Solvency II is “sufficient with a 
probability of 99,5%”), it does not reflect the overall peculiarities of the risk 
inherent in the relevant obligations. Consequently, the IASB’s proposals to apply 
a risk-specific, i.e. non-global cost rate to achieve that the calculation of technical 
provisions is appropriate. However, regardless of the resulting difference to IFRS-
reporting, it appears a reasonable short-cut for solvency purposes to use a global 
cost rate for all obligations. Having said this, it can be questioned whether that 
cost rate is constant on top of the risk-free interest rate. Risk-aversion regarding 
average insurance risks may change in markets, therefore, in our view it is not 
considered to be appropriate to fix that amount neither at 6% nor at any other 
level.  

 
Technical provisions – risk margin – diversification  
 
Question 4: Do you agree that the Commission Services' suggested approach would 
be the most efficient and effective in order to achieve the objectives of:  
  

- harmonising the calculation of technical provisions;  
- introducing proportionate requirements for small undertakings;  
- introducing risk-sensitive harmonised solvency standards; and  
- promoting compatibility of valuation and reporting rules with the 

international accounting standards elaborated by the IASB.  
 

(11) Whilst the IASB proposals restrict the recognition of diversification effects to the 
“portfolio of insurance contracts”, that may not be necessary for solvency 
purposes. First, regarding consistency with IFRS, the “portfolios of insurance 
contracts” might be a smaller disaggregation of the business of an insurer than 
the line of business or might even consist of business across several legal 
entities. Consequently, consistency may actually not be achievable at all by 
reference to lines of business of an entity (i.e. policy option 3: diversification 
within, but not across, the lines of business). 

 
(12) Considering the purposes of solvency, not bound by general accounting 

principles, it would be appropriate to consider policy option 2 (i.e. the same 
diversification of the undertaking for which the calculation is made), since if the 
entity is in distress, a transfer of the entire business with all its diversification 
potentials could be considered. Although that would cause some limited 
harmonisation of the measurement of individual technical provisions, uniform 
measurement of provisions is not the purpose of solvency. Such consideration of 
diversification effects would also motivate and reward efforts of smaller insurers 
to improve diversification. 
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Supervisory reporting and Public disclosure – content, form and modalities 
 
Question 11: Do you have any suggestions on which specific quantitative data 
should be subject to external audit?  
 
Question 13: Do you agree that the Commission Services' suggested approach 
would be the most efficient and effective in order to achieve the objectives of:  

 introducing proportionate requirements for small undertakings;  
 harmonizing supervisory reporting;  
 promoting compatibility of valuation and reporting rules with the 

international accounting standards elaborated by the IASB; and  
 ensuring efficient supervision of insurance groups and financial 

conglomerates.  
 

(13) As far as FEE understands the proposals in the consultation document, the 
reporting by the insurance undertaking on specific quantitative data would be 
outside the financial statements of the insurance undertaking. Therefore, it would 
not be audited as part of the statutory audit of the financial statements of the 
insurance undertaking. In such case the specific quantitative data could be 
subject to other assurance work carried out by the same auditor as the statutory 
auditor or by another auditor. This would be in line with the public interest for such 
work as expressed in the CEIOPS final advice and based on the impact 
assessment analysis carried out by Deloitte. With this in mind, FEE would like to 
mention a few more detailed points, which are set out below.  

 
Public information versus private reports to regulators 
 

(14) An important consideration when deciding which specific quantitative data should 
be subject to assurance work from an auditor is whether the results of the work 
done by the auditor are to be reported to the supervisor privately or whether (part 
of) the publically disclosed information in the Solvency and Financial Condition 
Report (SFCR) should be accompanied by an assurance report from an auditor.  

(15) When such quantitative data are made publicly available, the assurance report 
attached to it would need to be based on a framework for such a report, both as 
far as the data to be reported and the assurance to be given by the auditor are 
concerned. In the consultation document, the Commission limits the options for 
auditor’s involvement to either audit (reasonable assurance) or no assurance. 
FEE would like to highlight that auditors can provide other work than reasonable 
assurance that might be relevant in this context, such as limited assurance that 
has a lower level of assurance than audit or a factual findings report based on 
agreed-upon-procedures where specific procedures are agreed between the 
involved parties and reported on by the auditor.   

(16) Where the auditors’ work is on a private basis to regulators there would be more 
scope for the tailoring of specific requirements for the reporting by an auditor.  
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Information subject to audit should consist of quantitative and certain qualitative 
information  

(17) However, we would like to point out that the framework for the information that is 
subject to formal assurance requirements – whether in the form of reasonable or 
limited assurance - should always consist of quantitative information and certain 
qualitative information (principles of valuation, critical accounting principles, major 
assumptions, models and parameters used, link to risk management and control 
for “through the eyes of management” information, etc.). This will allow the user of 
that information to have a comprehensive and unambiguous understanding of the 
data. Concentrating this information in one clearly identifiable subsection of the 
report would be more convenient to the reader. 

 
(18) The decision on whether to require the published quantitative data to be 

accompanied by some level of assurance may also affect the quantity of 
information that must be reported privately to the supervisor: Certain information 
that the supervisor may need to perform its supervisory role may not necessarily 
need to be reported, if that verification is covered by the assurance report 
provided by an external auditor. This interdependency should be taken into 
account in the further process of defining data to be reported and which is to be 
accompanied by an assurance report. 

 
Level playing field 
 
(19) We welcome the decision to open the debate around the need for independent 

assurance of certain information of the SFCR and the Report to the Supervisor 
(RTS), as it is important to create a level playing field which will likely improve the 
inconsistent current state of supervisory reporting and auditor involvement within 
the European Union.  

 
For further information on this letter, please contact Leyre Fuertes, Project Manager, at the 
FEE Secretariat on +32 2 285 40 76 or via email at leyre.fuertes@fee.be. 
 
Yours sincerely, 

 
 
 
Philip Johnson 
President 


