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Dear Sir David,

Re: 1ASB ED of Proposed amendments to IFRS 1 First-time Adoption of IFRS: Cost of an Investment
in a Subsidiary

1. FEE (Fédération des Experts Comptables Européens, European Federation of Accountants)
welcomes the support expressed by EFRAG for the ED constituting relief from certain
requirements of IAS 27 “Consolidated and Separate Financial Statements” on first-time adoption of
IFRS, in particular in circumstances where it can be burdensome to determine the cost amount for
an investment in a subsidiary. We appreciate the Board’s proposals to grant some relief from
particular requirements of 1AS 27 in the first separate financial statements of a parent. We also
welcome the proposal to provide relief from restating the subsidiary’s accumulated profits at the
acquisition date in accordance with IFRS.

2. We consider that in certain circumstances both of the two methods proposed to arrive at deemed
cost will be unattractive or unworkable and ask the Board to reconsider the possibility to allow the
use of “previous GAAP” (explicitly including equity accounting) as deemed cost as set out below.

3. FEE, as a founding organisation of EFRAG, has also contributed to the EFRAG consultation
process by submitting our views on EFRAG’s preliminary comments. We refer to the EFRAG
preliminary comments (draft letter of April 2007) where we are in agreement with their comments.
However, we have not considered the final EFRAG submission to IASB in our response.

Question 1

IAS 27 requires a parent, in its separate financial statements, to account for an investment in a
subsidiary either at cost or at fair value (in accordance with IAS 39 Financial Instruments: Recognition
and Measurement). However, the Board believes that, in some cases, on first-time adoption of IFRSSs,
the difficulties in determining cost in accordance with IAS 27 exceed the benefit to users.

This Exposure Draft proposes to allow a parent, at its date of transition to IFRSs, to use a deemed cost

for an investment in a subsidiary. The deemed cost would be determined using either the carrying
amount of the net assets of the subsidiary or the fair value, at that date. Is this appropriate? If not, why?
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4. We agree that some relief should be granted from the existing requirements in IFRS 1 that apply

when a first-time adopter is determining the cost of an investment in a subsidiary in accordance
with 1AS 27.

5. However, we believe that “previous GAAP” should be allowed to be used as deemed cost for the
following reasons:

0] Determining the fair value of an unlisted company is often difficult and highly subjective and
could lead to a wide range of values. Furthermore, 1AS 39 specifically acknowledges this
fact by providing relief from marking fair value unlisted investments. This alternative is
therefore not always workable.

(ii) On the other hand, BC1 of the proposed amendment states that a reason for the Board to
reject the previous GAAP carrying amount as an alternative for deemed cost was that this
amount might be low as it is based on the nominal value of shares issued. This is true in
some cases but in many other examples the carrying amount will be similar to the fair value
at the date of investment even if this amount has not been reduced by dividends received
out of pre-acquisition profits. Determining what would be the net assets/liabilities value
under IFRS at the subsidiary level will sometimes require additional and specific work as
this value will not equal the subsidiary’s contribution to the group consolidated financial
statements. It is thus questionable whether requiring a restatement in these circumstances
is justified on cost benefit grounds. Allowing the previous GAAP carrying amount as an
alternative for deemed cost should not lead to such vastly different amounts as to be
unacceptable. In the case where the previous GAAP carrying amount resembles ‘cost' with
the exception of application of the equity method although not calculated in accordance with
IAS 27, the criticism expressed in paragraph BC4 will therefore not apply. Where the net
assets in the parent separate financial statements will reduce when the deemed cost
method is applied for the investments in subsidiaries, this approach is likely to be
unattractive in the context of some territories’ legal and regulatory environments,
outweighing its relative simplicity. We therefore suggest a modification of the proposals,
such that where using the net asset basis leads to a reduction in the net assets of the
parent, deemed cost may instead be determined by reference to previous GAAP (subject to
testing for impairment). The effect of this is that deemed cost will be the higher of the
previous GAAP and net asset basis. This will allow preparers the convenience of a
simplified approach in many circumstances, but only where the problem of the ‘double
credit’, identified by the Board in paragraph BC8, cannot arise.

(iii) According to IG31A, if the subsidiary is also a parent, the assets and liabilities referred to in
ED IFRS 1.B5 are the assets and liabilities of the group of which the subsidiary is the
parent. This seems to imply that in this case it is always the assets and liabilities of the
group of which the subsidiary is the parent that have to be used, even if the subsidiary does
not prepare consolidated financial statements.

In addition, we support the preliminary remarks provided by EFRAG on the consideration of the use
of equity accounting.

6. We support the clarification request by EFRAG in its preliminary comments in relation to paragraph
5B(a) on which IFRS amounts should be used by the parent entity when determining the deemed
cost of its investment in the subsidiary in accordance with the ED following IFRS 1 para 24.

Question 2

The cost method in IAS 27 requires a parent to recognise distributions from a subsidiary as a reduction
in the cost of the investment to the extent they are received from the subsidiary’s pre-acquisition profits.
This may require a parent, in some cases, to restate the subsidiary’s pre-acquisition accumulated
profits in accordance with IFRSs.



Such a restatement would be tantamount to restating the original business combination, requiring
judgements by management about past conditions after the outcome of the transaction is known.

This Exposure Draft proposes a simplified approach to determining the pre-acquisition accumulated
profits of a subsidiary for the purpose of the cost method in IAS 27. Is this appropriate? If not, why not?

7. We prefer to use “previous GAAP” as deemed cost. In this case, there is no need for a correction
of the distributions of a subsidiary. If the solution to use “previous GAAP” would not be acceptable,
then the same option of deducting distributions should be made available for both fair value and
not fair value of assets and liabilities under IFRS.

8. Furthermore, where deemed cost is used, paragraph B6(a) requires pre-acquisition profits to be
reset to the accumulated balance at the date of transition. This is illustrated in IG Example 9B
where a subsidiary that was able to distribute 450 of post acquisition profits (800 less 350), is
restricted to post acquisition profits of 100 (750 less 650) by using the deemed cost option.

9. The underlying principle of the rule about dividends in IAS 27 is that a receipt which is in the nature
of a return of capital should be deducted from the cost of investment. This is an economic concept
that has nothing to do with the adoption of any particular accounting framework by the subsidiary.
The reference to 'profits' in 1AS 27 is therefore inappropriate and certainly should not be restricted
to profits computed in accordance with IFRSs. If the Board wishes to retain the substance of the
existing requirement it should express it in terms of whether the receipt is in the nature of a return
of capital rather than linking it to profits.

Other

10. We suggest that paragraph B6(a) should be amended, such that when applying deemed cost in
accordance with paragraph B5, a parent need not treat the subsidiary’s accumulated profits under
IFRSs as pre-acquisition profits when the application of the IFRS net asset value method reduces
the carrying value of the investment on transition. The effect of this amendment would be that the
deemed cost is the higher of the previous GAAP carrying amount and the IFRS net asset value.

11. We suggest that the proposals in the Exposure Draft apply also to associates and jointly controlled
entities. IFRS 1(B3) states that the exemption for past business combinations also applies to past
acquisitions of investments in associates and of interests in joint ventures and it should be made
clear that this extends to the new paragraphs B4 to B6.

We would be pleased to discuss any aspect of this letter you may wish to raise with us.

Yours sincerely,

Jacques Potdevin
President



